/ Allmänt / Tankar och Funderingar /

Känslor, trohet, tillit och obalans

Att vi får känslor för någon är inget som går att styra. Det är psykologiskt. Så med rätt vetenskap så skulle man rent tekniskt kunna göra en människa kär.
Men hur hanterar man detta i en relation, då vi vet att känslor i en förälskelse är en färskvara, känslor behöver konstant underhåll. Men även med underhåll så kan det snabbt ändras av psykologiska skäl.
Man kan aldrig garantera att det inte uppstår en psykologisk reaktion med någon nära på jobbet, den man alltid möter varje dag på väg till jobbet, eller hon/han i kassan där man handlar varje dag.
Inte heller med vännen som alltid ställt upp och funnits där, just vid ett tillfälle när det psykologiska öppnar sig efter en tung dag hemma kan öppningen finnas för att vara mottaglig, utan man kan hjälpa det.
Den risken finns alltid och jag vill nog påstå att den risken är väldigt stor.
Vi kan inte kontrollera det för det sker på en nivå vi inte kan styra. Det psykologiska planet.
Hur ska vi då någonsin kunna känna oss trygga med den vi älskar?
Balansen är hela tiden ojämn i en relation mellan två människor. Beroende på vart man befinner sig i sitt psykologiska tillstånd så påverkar det självkänslan och osäkerhet föds. Osäkerhet resulterar i att se sig själv lägre, oduglig och oattraktiv såväl på det fysiska som psykiska.
Det gör att svartsjuka uppstår, misstro och depression.
Osäkerhet är extremt oattraktivt och den andre partnern drar sig undan och blir ganska avtänd.
Tillståndet hemma försämras och det blir otroligt negativt laddat i det hem som tidigare var fullt med passion, sexuell attraktion och kärlek. Det har förvandlats till osäkerhet, misstro, asexuellt laddat och bråk. Detta driver oftast en av parterna vidare till andra tankar och så småningom i många fall till otroget eller separation. Spiralen är den samma bara under olika omständigheter och tidsaspekt.
Många tar sig igenom detta men väldigt många gör inte det.
Hur ska vi hantera denna obalans?
Går det motverka?
Jag är ledsen att säga det men jag tror inte det går.
Jag tror bara att vissa par lär sig hantera det och stoppar innan det brister men obalansen finns alltid.